Metsästystrap ja Metsästyshaulikko


Metsästyshaulikko

Metsästyshaulikkoammunta sopii erinomaisesti esimerkiksi sorsa- tai kyyhkysjahtien harjoitteluun. Kiekot lentävät aina radan poikki vaihtelevilla etäisyyksillä ampujasta aivan kuin ohi lentävät riistalinnut.

Metsästyshaulikkoammuntaa suoritetaan skeetradalla, jossa on kaksi heitinkoppia (korkea ja matala) ja kahdeksan ampumapaikkaa. Rikottavia kiekkoja on kaikkiaan 25 kappaletta ja ne ammutaan yksi kerrallaan. Ampumamatka vaihtelee tavallista metsästystilannetta mukaillen siten, että lähimmillään kiekon voi rikkoa noin viiden metrin päästä ja kauimmillaankin ampumamatka on enintään noin 36 metriä. Jokainen kiekko lähtee heittimestä vasta ampujan pyynnöstä. Heittimessä on ajastin, jonka vaihteluraja on nollasta kolmeen sekuntiin, eli kiekko lähtee heti, tai vasta enintään kolmen sekunnin kuluttua pyynnöstä.

Aseeksi sopii parhaiten kaksipiippuinen haulikko, mutta seuran kilpailuissa ja ampumaharjoituksissa voi ampua myös yksipiippuisella aseella. Lyhyen ampumamatkan vuoksi haulikon piipuissa ei juurikaan tarvita supistuksia, vaan ammuntaan soveltuu parhaiten sylinteripiippuinen tai korkeintaan hiukan supistettu, eli niin sanottu parannetulla sylinteripiipulla varustettu haulikko.Metsästystrap


Metsästystrap on toinen metsästysammuntojen toinen haulikkolaji metsästyshaulikon lisäksi. Metsästystrap on suunniteltu esimerkiksi metsäkanalintujen metsästäjien harjoituslajiksi, sillä kiekot lähtevät aina ampujan edestä ja poispäin ampujasta, aivan kuin maasta karkkoava kanalintu.

Kilpailussa rataan kuuluu viisi rinnakkaista ampumapaikkaa, joiden etupuolella noin 10 metrin päässä on aina kiekonheitin. Kultakin ampumapaikalta kilpailija ampuu aina viisi kiekkoa, eli yhteensä 25 kappaletta. Kiekot heitetään ampujan pyynnöstä. Kiekot lähtevät ampujasta poispäin vaihdellen enintään 75 asteen levyisellä sektorilla, jonka heittimen sivuliikemoottori saa aikaan. Kutakin kiekkoa saa ampua vain kerran.

Trap-ammunta ei vaadi minkäänlaista erikoisasetta. Se onnistuu erinomaisesti aivan normaalilla metsästyshaulikolla, jossa on esimerkiksi puolisuppea piippu. Aseeksi käy myös yksipiippuinen haulikko, itselataava haulikko tai pumppuhaulikko. Aseen saa ladata vain yhdellä patruunalla kerrallaan.Comments